Commons:Auteursrechtentags

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Copyright tags and the translation is 96% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Copyright tags and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.

Shortcut: COM:CT

Wanneer u een bestand uploadt naar Wikimedia Commons, moet u de licentiestatus vermelden, zodat het door iedereen, overal en voor elk doel kan worden gebruikt. De Wizard uploaden is de makkelijkste manier om bestanden naar Wikimedia te uploaden. Die leidt u door de stappen om de informatie te verstrekken die nodig is om een bestand te uploaden, en stelt veelgebruikte licenties voor. U kunt ook de licentiekiezer gebruiken.

Zie Commons:Licentiëring voor een korte uitleg over licenties. Afhankelijk van de licentie die u kiest, wordt een "licentietag" zoals {{Cc-by-4.0}} ingevoegd in de beschrijvingspagina van het bestand. Hierdoor wordt licentie-informatie weergegeven op de beschrijvingspagina en wordt het bestand dienovereenkomstig gecategoriseerd.

Op de hier samengevatte pagina's vindt u beschrijvingen van de verschillende soorten licentietags en lijsten met de meest voorkomende tags. Die lijsten zijn zeker niet volledig. Nieuwe tags worden toegevoegd als bijdragers nieuwe bronnen vinden voor materiaal dat geüpload kan worden naar Commons, of bronnen vinden die vermeden moeten worden. Er kunnen ook nieuwe tags worden toegevoegd om wijzigingen in de lokale wetgeving weer te geven. Category:License tags bevat een lijst met duizenden licentietag-sjablonen, vaak specifiek voor één bron.

Zoek op naam voor documentatie over licentietags:

Komt het bestand dat u wilt uploaden uit een bron zoals een boek, website of organisatie die materiaal heeft dat vrij gebruikt mag worden? Zo ja, dan vindt u mogelijk een licentietag voor de bron in Commons:Copyright tags/Index by source.

Algemeen publiek domein

Public domain
Main page: Commons:Licentiesjablonen/Publiek domein.

Algemene publiek-domeintags kunnen worden gebruikt om te beschrijven waarom een bestand in het publieke domein is op basis van brede criteria zoals een vrijgave van het auteursrecht door de auteur, of de datum waarop de auteur is overleden. Als het bronland van het bestand niet de Verenigde Staten is, moet het bestand ook een tag hebben die laat zien waarom het in de Verenigde Staten tot het publieke domein behoort.

Zie ook Category:PD license tags voor een volledige lijst.

Landspecifieke tags

A large blank world map with oceans marked in blue.svg
Main page: Commons:Copyright tags/Country-specific tags/nl.

De regels inzake auteursrecht verschillen van land tot land (zie Commons:Copyright rules by territory). Een bestand kan in het publieke domein vallen in het land van oorsprong op basis van de overlijdensdatum van de auteur, de publicatiedatum, het type werk, wie de opdracht voor het werk heeft gegeven, enzovoort. Landspecifieke licentietags tonen de reden waarom een bestand dat is geüpload naar Wikimedia Commons zich in het land van herkomst in het publieke domein bevindt. Voor een bestand dat afkomstig is van buiten de Verenigde Staten moet een andere tag laten zien waarom het zich in de Verenigde Staten in het publieke domein bevindt.

GNU-licenties

GNU head
Main page: Commons:Licentiesjablonen/GNU licenties.

De GNU-licentie voor vrije documentatie (GFDL) en de GNU General Public License (GPL) zijn wijdverspreide copyleft-licenties voor vrije documentatie en software. Werken die beschikbaar zijn onder een van de GNU-licenties mogen worden geüpload naar Wikimedia.

Vrije Creative Commons-licenties

Creative Commons License
Main page: Commons:Copyright tags/Free Creative Commons licenses/nl.

Bestanden met Creative Commons Naamsvermelding- en Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen-licenties mogen worden geüpload, maar alleen als ze niet de beperkingen NietCommercieel of GeenAfgeleideWerken bevatten. CC0- en CC-PD-licenties worden ook geaccepteerd. Zie Commons:Creative Commons copyright tags voor een volledige tabel met toegestane Creative Commons-licenties, waaronder landspecifieke licenties die zijn gebaseerd op de auteursrechtwetten van het land van herkomst.

Diverse vrije licenties

Public domain Copyleft Green copyright symbol
Main page: Commons:Copyright tags/Various free licenses/nl.

Verschillende andere licentietags dan de GNU-licenties of Creative Commons-licenties geven aan waarom een bestand vrijelijk mag worden gebruikt. Meestal zijn deze van toepassing op bestanden van een bepaalde bron, zoals een website of organisatie, die materiaal vrijgeeft in het publieke domein of die toestaat dat het gebruikt wordt onder een licentie die aanvaardbaar is voor het uploaden naar Wikimedia Commons.

Niet vrij of onzeker

Warning signFree License?
Main page: Commons:Licentiesjablonen/Onvrije copyrights.

Een bestand kan worden gelabeld om aan te geven waarom het een onvrije of onzekere auteursrechtelijke status heeft. Een dergelijk bestand zal vaak snel worden gecontroleerd en verwijderd.

Beschrijvende tags

Main page: Commons:Licentiesjablonen/Andere sjablonen.

Beschrijvende tags geven nuttige informatie over een bestand, zoals beperkingen op het gebruik van het bestand in sommige rechtsgebieden. Zij moeten worden aangevuld met tags die beschrijven waarom het bestand in het land van oorsprong en in de Verenigde Staten vrij is of tot het publieke domein behoort.

Zie ook

Referenties