Commons:Licencsablonok

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Copyright tags and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Copyright tags and have to be approved by a translation administrator.

Shortcut : COM:CT

Amikor feltöltesz egy fájlt a Wikimédia Commonsra, fel kell tüntetned a licencstátuszát, aminek engedélyeznie kell a fájl felhasználását bárkinek, bárhol, bármilyen célból. A Feltöltésvarázsló a legegyszerűbb megoldás fájlok feltöltésére: végigvezet a fájl feltöltéséhez szükséges adatok megadásának lépésein, és felajánlja a gyakran használt licenceket. Használhatod a licencválasztót is.

A Commons:Licencelés lapon találsz egy gyors bevezetőt a licencekről. A választott licenctől függően egy „licenccímke” kerül a fájl leírólapjára (pl. {{Cc-by-4.0}}). Ez megjeleníti a licencinformációkat a leírólapon, és megfelelően kategorizálja is a fájlt.

Az itt összefoglalt lapok a licenccímkék különböző típusait tárgyalják, és listázzák a leggyakoribb címkéket. Ezek a listák semmiképpen sem teljesek. A közreműködők hozzáadnak új címkéket, ahogy új Commonsra feltölthető vagy fel nem tölthető anyagokat találnak. Új címkék kerülhetnek a listákra a helyi törvények változása miatt is. A License tags kategóriában több ezer licenccímkesablon található, amelyek gyakran egyetlen forrásra vonatkoznak.

Licenccímke-dokumentáció keresése név szerint:

A feltöltendő fájl egy könyvből, weboldalról vagy egy szabadon felhasználható anyagokkal rendelkező szervezettől származik? Próbálkozhatsz licenccímke keresésével a forráshoz a Commons:Copyright tags/Index by source oldalon.

Általános közkincs

Public domain
Fő lap: Commons:Licencsablonok/Általános közkincs-licencek.

Az általános közkincscímkék használhatók annak leírására, hogy egy fájl miért közkincs, ha az egy általános kritérium, mint például hogy a szerző lemondott a szerzői jogairól, vagy egy bizonyos dátumnál régebben hunyt el. Ha a fájl forrásországa nem az Egyesült Államok, akkor olyan címkével is kell rendelkeznie, ami az egyesült államokbeli közkincsstátuszt indokolja.

Lásd még a PD license tags kategóriát a teljes listáért.

Országspecifikus címkék

A large blank world map with oceans marked in blue.svg
Fő lap: Commons:Licencsablonok/Országokra vonatkozó közkincs sablonok.

A szerzői jogi szabályok országról országra változnak (lásd a Commons:Szerzői jogi szabályok területenként lapot). Egy fájl közkincs lehet a származási országában a szerző halálozási dátuma, a publikálás dátuma, a mű típusa, a mű készítésének megbízója alapján, és így tovább. Az országspecifikus licenccímkék jelzik, hogy egy Wikimédia Commonsba feltöltött kép miért közkincs a származási országában. Egy Egyesült Államokon kívülről származó fájl esetében egy másik címkével fel kell tüntetni, hogy az miért közkincs az Egyesült Államokban is.

GNU-licencek

GNU head
Fő lap: Commons:Licencsablonok/GNU-licencek.

A GNU Free Documentation License (GFDL) és a GNU General Public License (GPL) széles körben használt szabad dokumentációs és szoftvereknél használt copyleft licencek. A GNU-licencek szerint közzétett alkotások a Wikimédia számára elfogadhatóak.

Szabad Creative Commons-licencek

Creative Commons License
Fő lap: Commons:Licencsablonok/Szabad Creative Commons-licencek.

A Creative Commons Nevezd meg! (Attribution) és Nevezd meg! – Így add tovább! (Attribution-ShareAlike) feltételekkel rendelkező licenceivel ellátott fájlok feltölthetők, de a Ne add el! (NonCommercial) és Ne változtasd! (NoDerivs) korlátozások bármelyikével rendelkezők nem. A CC0 és CC-PD licencek szintén elfogadottak. Lásd a Commons:Creative Commons-licencsablonok lapot az elfogadott Creative Commons-licencek teljes táblázatáért, beleértve az országspecifikus licenceket is, amik a származási ország szerzői jogi törvényein alapulnak.

Egyéb szabad licencek

Public domain Copyleft Green copyright symbol
Fő lap: Commons:Licencsablonok/Egyéb szabad licencek.

Számos nem GNU- vagy Creative Commons-licenc jelezheti, hogy egy fájl miért használható szabadon. Ezek általában egy adott forrásból, például weboldalról vagy szervezettől származó fájlokra vonatkoznak, ahol közkinccsé nyilvánítják vagy a Wikimédia Commonsra való feltöltéshez elfogadható licenc alatt publikálják az anyagaikat.

Nem szabad vagy bizonytalan

Warning signFree License?
Fő lap: Commons:Licencsablonok/Nem szabad vagy bizonytalan állapot.

A fájlok megjelölhetőek a szerzői jogi problémák sablonjaival; ezeket az állományokat általában mielőbb töröljük.

Leíró címkék

Fő lap: Commons:Licencsablonok/Leíró licencek.

A leíró címkék hasznos információkat adnak egy fájlról, például a használatára vonatkozó korlátozásokat bizonyos jogrendszerekben. Ezeket a fájl szabad licencét vagy közkincs státuszát (a származási országban és az Egyesült Államokban egyaránt) indokló címkék mellé kell elhelyezni.

Lásd még

Jegyzetek