Commons:Lisensointi

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Licensing and the translation is 52% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Licensing and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.

Shortcut: COM:L

Tällä sivulla on maallikoille tehty esimerkein esitetty ohjeistus monimutkaisista tekijänoikeuslaeista. Sen avulla aineistojen lataajat voivat päättää, onko kuva tai mediatiedosto sopiva Wikimedia Commonsiin. Jos etsit tietoa aineiston uudelleenkäytösta omissa teoksissasi, katso Commons:Sisällön uudelleenkäyttö Wikimedian ulkopuolella.

Wikimedia Commons hyväksyy vain avointa sisältöä eli kuvia tai muita mediatiedostoja, joita mikään tekijänoikeusrajoitus ei estä ketään käyttämästä mihin tahansa tarkoitukseen. Kuvan käytölle voi olla kuitenkin muuhun kuin tekijänoikeuteen liittyviä rajoituksia, esimerkiksi kuvaan voi päteä tavaramerkkisuoja tai moraalisia oikeuksia. Katso lisätietoja Commons:Non-copyright restrictions. Voi myös olla, että kuvaussivun lisenssi on virheellinen tai ei päde Suomessa tai siinä maassa, jossa sinä asut. Yksityiskohdista lisätietoa alla. Yleensä tällaisista rajoituksista pyritään kertomaan mediatiedoston kuvailusivulla, mutta on uudelleenkäyttäjän tehtävä varmistaa, että kuvan käyttö ei riko lakia.

Wikimedia Commons hyväksyy vain sellaiset kuvat, jotka ovat

Wikimedia Commons ei hyväksy fair use -periaatteen nojalla käytettäviä kuvia, katso Commons:fair use perusteluja varten. Kaupallisen uudelleenkäytön kieltävien aineistojen lataaminen (CC BY-NC-SA vastaavat) ei myöskään ole sallittua.

Kuvan lisenssi on kerrottava tiedoston kuvaussivulla käyttäen tekijänoikeusmallinetta. Kaikki lisenssin vaatima tieto on ilmoitettava tiedoston kuvaussivulla. Tietojen avulla muiden tulee voida varmistua lisenssin oikeellisuudesta. Paras tapa on lisätä tämä tieto latausvaiheessa latauslomakkeen yhteenvetokenttään.

Jos kysyt lupaa tekijänoikeuksien haltijalta, käytä kirjepohjaa kysyäksesi sitä lähettää sen kautta VRT.

Lyhyt joskaan ei aivan tarkka esittely

Hyväksytyt lisenssit

Tekijänoikeuslisenssi on muodollinen lupa, jossa todetaan, miten tekijänoikeudella suojattua teosta saa käyttää ja kuka sitä saa käyttää. Vain kuvan tekijänoikeuksien haltija voi lisensoida kuvan jollakin lisenssillä. Yleensä kuvan tekijä, kuten valokuvaaja, piirtäjä tai maalari, on myös kuvan tekijänoikeuksien haltija.

Tämä sarjakuva selittää, miksi kaupallisen käytön kieltäviä lisenssejä ei hyväksytä Commonsissa. Klikkaa kuvaa katsoaksesi suurempaa versiota.

Kaikki tekijänoikeuden suojaama materiaali Commonsissa (ei koske tekijänoikeuksista vapaata aineistoa) tulee lisensoida avoimilla lisensseillä, jotka yksiselitteisesti ja peruuttamattomasti antavat kenelle tahansa oikeuden käyttää aineistoa mihin tahansa tarkoitukseen. Vapaasti muotoiltu lupa, kuten lause "kuka tahansa voi käyttää materiaalia vapaasti", ei ole riittävä. Lisenssien täytyy täyttää alla olevat ehdot:

 • Uudelleenjulkaisun ja jakelun täytyy olla sallittua.
 • Johdannaisteosten julkaisemisen täytyy olla sallittua.
 • Aineiston kaupallisen käytön täytyy olla sallittua.
 • Lisenssin täytyy olla pysyvä (ei määräaikainen) ja peruuttamaton.
 • Kaikkien tekijöiden/osallistujien hyväksyntää saatetaan vaatia.
 • Johdannaisteosten julkaisemista samalla lisenssillä saatetaan vaatia.
 • Sähköisessä jakelussa saatetaan vaatia avointen, ilman digitaalisten käyttöoikeuksien hallintaa (DRM) julkaistujen tiedostomuotojen käyttämistä.

Joskus tekijät haluavat julkaista matalampiresoluutioisen version kuvasta tai videosta avoimella lisenssillä ja suojata korkeampilaatuisen kuvan tiukemmilla ehdoilla. On epäselvää mahdollistaako laki erilaatuisten versioiden suojaamisen tällä tavoin, mutta Commonsin käytäntönä on kunnioittaa tekijänoikeuden haltijoiden tavoitteita tallentamalla vain huonompilaatuinen versio.

Tiedostojen käyttöä ei voi rajoittaa seuraavilla tavoilla:

 • Käyttö vain Wikimediassa.
 • Käyttö vain ei-kaupallisiin tai opetuksellisiin tarkoituksiin
 • Vain fair-use -käyttö (Suomessa käyttö sitaattioikeuden perusteella)
 • Tekijän tietojen esittäminen vaaditaan sen sijaan, että sitä pyydetään osalle tai kaikille käyttötavoista.

Yleisesti ottaen seuraavat eivät ole sallittuja:

 • Ruutukaappaukset ohjelmista, joka ei itsessään ole avoimesti lisensoitu. Kuitenkin GPL-lisenssillä tai vastaavalla lisensoiduita ohjelmistoista otetut ruutukaappaukset ovat sallittuja. Katso Commons:Screenshots.
 • TV/DVD/Videopelien ruutukaappaukset. Katso Commons:Screenshots.
 • Skannatut tai uskolliset valokuvajäljennökset tekijänoikeudenalaisista taideteoksista, erityisesti kirjan tai levyjen kansista ym. Katso Commons:Jälkiperäiset teokset.
 • Tekijänoikeuden alaiset symbolit ja logot ym. (Ei pidä sekoittaa tavaramerkkeihin.)
 • Mallit, naamiot, lelut ja muut esineet, jotka esittävät tekijänoikeudenalaista teosta, kuten sarjakuva- tai elokuvahahmoa (erotuksena roolihahmosta riippumatta esitetty näyttelijä). Katso Commons:Jälkiperäiset teokset.

Commons sallii myös teokset jotka eivät nauti tekijänoikeuden suojaa (ts. teokset jotka ovat public domainissa). Lue lisää public domainista alla olevasta osiosta.

Lisensointikäytäntöjen perusteluista voit lukea lisää sivulta Commons:Tiedostojen käyttösäännöt/Perustelut.

Monilisensointi

Tämä sarjakuva selittää, miksi kuva kannattaa monilisensoida. Klikkaa kuvaa katsoaksesi suurempaa versiota.

Voit antaa tiedostolle niin monta lisenssiä kuin haluat, kunhan vähintään yksi niistä on vapaa ylempänä kuvatulla tavalla. Tiedoston voi lisensoida esimerkiksi sekä vapaalla Creative Commons Nimeä-JaaSamoin -lisenssillä että epävapaalla Nimeä-EiKaupallinen-lisenssillä. Tässä tapauksessa jatkokäyttäjät voivat julkaista johdannaisteoksia yhteensopivalla lisenssillä (JaaSamoin) tai valita toisenlaisen lisensointimallin, jolloin käytön tulee olla epäkaupallista. Tällöin ei johdannaisteoksia voi myöskään ladata Commonsiin, sillä Nimeä-EiKaupallinen ei ole vapaa lisenssi.

Monilisensointi ei-vapailla lisensseillä voi olla hyödyllistä yhteensopivuuden kannalta. Jotkut sivustot saattavat vaatia, että kaikki sivuston kuvat ovat käytettävissä jollakin lisenssillä. Kaksoislisensointi ei-vapaalla lisenssillä myös antaa muunneltujen versioiden tekijöille mahdollisuuden lisensoida omat versionsa teoksesta ei-vapaalla lisenssillä. Lisätietoa löydät sivulta Commons:Monilisensointi.

Tunnettuja lisenssejä

Commonsin aineistolle suositellaan seuraavia tunnettuja lisenssejä.

Tiivistelmä Wikimedia Commonsissa käytetyistä Creative Commons -lisensseistä
Creative Commons -lisenssien kuvakkeet ja nimet Lyhenteet ja versiot Hyväksytty Commonsissa? Notes
Public Domain Mark
Public domain
CC Public Domain Mark 1.0 Generally OK Generally OK Often found on Flickr images, and considered to be freely licensed in most circumstances. - see Public Domain section below
CC0 Button
Yleismaailmallinen Public Domain -lausuma
CC0 OK KYLLÄ
CC BY Button
Nimeä
CC BY (1.0 2.0 2.5 3.0 4.0)‎ OK KYLLÄ
CC BY-SA Button
Nimeä-JaaSamoin
CC BY-SA (1.0 2.0 2.5 3.0 4.0)‎ OK KYLLÄ
CC BY-NC Button
Nimeä-EiKaupallinen
CC BY-NC (1.0 2.0 2.5 3.0 4.0)‎ Not OK EI
CC BY-NC-ND Button
Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia
CC BY-NC-ND (1.0 2.0 2.5 3.0 4.0)‎ Not OK EI
CC BY-NC-SA Button
Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin
CC BY-NC-SA (1.0 2.0 2.5 3.0 4.0)‎ Not OK EI
CC BY-ND Button
Nimeä-EiMuutoksia
CC BY-ND (1.0 2.0 2.5 3.0 4.0)‎ Not OK EI
Notes on the symbols
CC BY Icon "BY"
Kuvake tarkoittaa että teoksen lisenssi vaatii tekijän nimeämisen. "BY" (suom. jonkun toimesta) on englannin kielen prepositio ja viittaa sekin lisenssin vaatimukseen nimetä tekijä.
 • CC SA Icon SA (Share Alike, suom. Jaa samoin) viittaa JaaSamoin-tyyppiseen lisenssiin.
CC NC Icon NC
This icon refers to a "Non-Commercial" license (not allowed on Commons)
CC ND Icon ND
This icon refers to a "No-Derivatives" license (not allowed on Commons)

See Commons:Copyright tags for more licenses.

Forbidden licenses

Teokset joita ei ole julkaistu vapaiden kulttuuriteosten määritelmän täyttävällä lisenssillä ovat kiellettyjä. Lisätietoa löydät Wikimedia Foundationin johtokunnan päätöslauselmasta lisensoinnin suhteen.

Esimerkkejä internetissä yleisesti käytetyistä lisenssiehdoista jotka ovat kiellettyjä Commonsissa:

 • CC NC Icon Creative Commons EiKaupallinen -lisenssit
 • CC ND Icon Creative Commons EiMuutoksia -lisenssit
 • Lisensoimaton materiaali jota saa käyttää vain fair use -periaatteen, sitaattioikeuden tai muun vastaavan tekijänoikeuden rajoituksen nojalla (lue tarkemmat syyt alta)
 • GNU Free Documentation License -lisenssin (GFDL) alaiset teokset tietyin ehdoin (katso alta)

Kiellettyjä lisenssejä saa käyttää Commonsissa vain jos teos on monilisensoitu myös vähintään yhdellä sallitulla lisenssillä.

Jos teosta ei ole julkaistu Commonsin hyväksymällä lisenssillä, voit pyytää sen tekijää julkaisemaan sen vapaalla lisenssillä kuten CC BY (Creative Commons Nimeä -lisenssi) tai CC BY-SA (Creative Commons Nimeä JaaSamoin).

GNU Free Documentation License

GNU Free Documentation License (GFDL) ei ole käytännöllinen suurimmalle osalle sisällöstä, varsinkaan painetulle medialle, koska se vaatii, että sillä lisensoidut teokset tulee julkaista täyden lisenssitekstin kera. Näin ollen on suositeltavampaa kaksoislisensoida teos ja käyttää GFDL:n lisäksi lisenssiä joka sallii kuvan tai tekstin helpon käytön; esimerkiksi Creative Commons -lisenssiä. Älä myöskään käytä GPL- ja LGPL-lisenssejä omien teostesi ainoana lisenssinä jos mahdollista, koska niitä ei varsinaisesti ole tarkoitettu käytettävän muuhun kuin ohjelmistoihin.

GFDL-lisenssiä ei saa käyttää ainoana lisenssinä mikäli kaikki alla olevat ehdot täyttyvät:

 • Teos lisensoitiin lokakuun 15:nä 2018 tai myöhemmin. Vain lisensointipäivällä on väliä, ei luonti- tai tallennuspäivällä.
 • Teos on enimmäkseen valokuva, maalaus, piirros tai ääni- tai videotiedosto.
 • Teos ei ole ohjelmiston logo, kaavio tai kuvakaappaus joka on otettu GFDL-lisenssillä julkaistusta ohjelmiston ohjekirjasta.

Tietoa lisensoinnista

Shortcut
Esimerkkikuva suositellun yksityiskohtaisen kuvatekstin kera (katso kuvasivu)

Kaikkien Commonsin kuvaussivujen tulee ilmaista selkeästi, millä lisenssillä niiden kuvaama materiaali on julkaistu ja täten niiden tulee sisältää lisenssin vaatimat tiedot (tekijä, yms.). Kuvaussivujen tulisi myös sisältää kaikki tarpeellinen tieto lisenssitilanteen varmistamiseksi vaikka itse lisenssi tai tekijänoikeuslait eivät sitä vaatisi.

Kuvaussivun tulee sisältää seuraavat tiedot huolimatta siitä vaatiiko lisenssi niitä tai ei:

 • Sisältöä koskeva lisenssi. Tämä tulisi merkitä tekijänoikeusmallineella.
 • Lähde josta sisältö on peräisin. Mikäli tiedoston tallentaja on myös sen tekijä, tämä pitää mainita. (esim. "Tallentajan tekemä", "Itse tekemäni", "Oma teokseni", jne.) Muutoin liitä mukaan verkko-osoite tai kokonainen sitaatti mikäli mahdollista. Huom: "Siirretty Wikipediasta" ja muut vastaavat eivät yleensä ole hyväksyttyjä lähteitä ellei sisältöä alun perin julkaistu siellä. Pääasiallinen lähde tulisi aina mainita.
 • Kuva- tai mediatiedoston tekijä. Mikäli teoksen tekijänoikeus on rauennut, tekijän kuolinpäivä voi myös olla tärkeää tietoa (katso alla oleva osio materiaalista, jolla ei ole tekijänoikeuden suojaa). Yleinen lisenssimalline joka merkitsee tekijäksi tiedoston tallentajan ei täytä tätä vaatimusta. Ainoat poikkeukset tähän sääntöön ovat tekijät jotka haluavat pysyä anonyymeinä ja jotkin tapaukset joissa tekijä ei ole tiedossa mutta saatavilla on tarpeeksi tietoa (kuten teoksen julkaisupäivämäärä) jotta teoksen tekijänoikeuden tiedetään rauenneen.

Vähemmän tärkeää mutta tulisi merkitä aina kun mahdollista:

Kuvauksen nämä kohdat saa merkittyä parhaiten käyttämällä Information-mallinetta. Lisätietoa löydät sivulta Commons:Aloittajan ohjeet/Laatu ja tiedot.

Lisensoinnin eri ulottuvuudet

Joissain tapauksissa teoksilla on useampia osia jotka voi ja tulee lisensoida: jokaiselle henkilölle joka osallistuu teoksen tekemiseen syntyy tekijänoikeus ja jokaisen tekijän tulee lisensoida oma osansa teoksesta vapaalla lisenssillä—katso sivu johdannaisteoksista. Eri osien määritelmät ovat kuitenkin epäselviä ja voivat vaihdella maasta toiseen. Alla on muutamia selkeyttäviä esimerkkejä:

 • Musiikkitallenteiden kohdalla seuraavat asiat tulee ottaa huomioon ja jokaisen osan tulee olla vapaasti lisensoitu (tai tekijänoikeuden tulee olla rauennut):
  • Musiikin sävellys (säveltäjän oikeudet)
  • Musiikin sanoitus (sanoittajan oikeudet)
  • Musiikin esitys (esittäjän oikeudet)
  • Musiikin nauhoitus (teknisen henkilöstön / levy-yhtiön oikeudet)
 • Kuvateosten kohdalla (mukaan luettuna kirjojen kannet ja vastaavat) vaatimukset ovat samanlaiset:
  • Alkuperäisteoksen luojalla on oikeudet kaikkiin teoksen jäljennöksiin ja johdannaisteoksiin.
  • Valokuvaajalla on oikeudet kuvaansa, mikäli se ei ole pelkkä jäljennös toisen henkilön teoksesta.
 • Rakennuksista otettujen kuvien kohdalla arkkitehti saattaa omistaa tekijänoikeuden joihinkin ominaisiin arkkitehtuurisiin ominaisuuksiin, mutta katso myös Commons:Maisemanvapaus.

Tämä on usein ongelmallista mikäli taideteos ei ole kuvan pääasiallinen kohde tai ei ole selkeästi tunnistettavissa: näissä tapauksissa vain teoksen kuvan (tai videon, ym.) ottajalla on tekijänoikeus teokseen. Esimerkiksi, jos otat valokuvan ihmisporukasta museossa, sattaa kuvassa näkyä myös maalauksia. Tässä tapauksessa maalausten tekijänoikeutta ei tarvitse ottaa huomioon. Ero eri tapausten välillä ei kuitenkaan ole kovin selkeä. Lisätietoa tästä käytännöstä löydät sivulta Commons:De minimis.

Huomaa että kaikkien kuvan osien lisenssit tulee selvittää ja mainita erikseen. Huomaa myös että useimmiten jäljennöksen tekijälle ei synny tekijänoikeutta; digitaalisen kuvan/ jäljennöksen tekijälle ei synny uutta tekijänoikeutta tekemäänsä jäljennökseen. Ainoastaan alkuperäisen kuvan tekijänoikeudella on merkitystä. Tämä pätee myös kuvakaappauksiin.

Public domain -materiaali

Material released under a license like CC0 is considered the equivalent of public domain material; works that lack originality and edicts are in the public domain; a few governments around the world, including the US Federal, California, and Florida governments place most of their works, including most of their public records in the public domain; the English Wikipedia's guideline on public domain material more precisely defines these many exceptions.

Commons accepts material that is in the public domain, that is, documents allowed by the above exception, or that are not eligible to copyright, or for which the copyright has expired. But the "public domain" is complicated; copyright laws vary between countries, and thus a work may be in the public domain in one country, but still be copyrighted in another country. There are international treaties such as the Berne Convention that set some minimum standards, but individual countries are free to go beyond these minimums. A general rule of thumb is that if the creator of a work has been deceased for more than 70 years, their works are in the public domain in the country the creator was a citizen of and in the country where the work was first published. If the work is anonymous or a collaborative work (e.g. an encyclopedia), it is typically in the public domain 70 years after the date of the first publication. If the author is unknown after an extensive search, a work may be presumed to be in the public domain 120 years after creation (see {{PD-old-assumed}} for more details).

Many countries use such a copyright term of 70 years. A notable exception is the U.S. Due to historical circumstances, the United States has more complex rules:

 • Works published before 1927 are in the public domain.
 • For works first published before 1964, copyright lasts 28 years after publication, and is therefore currently expired unless the owner filed for renewal during the window between 27 and 28 years after publication.

  If renewed during that window, copyright lasts until 95 years after first publication.

  The large majority of works published before 1964 have passed into the public domain, but it is imperative to determine that copyright was not renewed. (The US Copyright Office online catalog can be used to search for renewals in 1978 or later—useful for works published in 1951 through 1963; Google has scans of the paper catalog including works registered from 1923 up to 1978).

 • For works first published before 1978: until 95 years after the first publication.
 • For works first published 1978 or later: until 70 years after the author's death. Anonymous works or work made for hire: until the shorter of 95 years since the first publication or 120 years since the creation of the work.

For works created before 1978 but only published 1978 or later, there are some special rules. These terms apply in the U.S. also for foreign works.

However, the year and location of publication is essential. In several countries, material published before a certain year is in the public domain. In the U.S. this date is January 1, 1927. In some countries, all government-published material is public domain, while in others governments claim some copyright (see Commons:Copyright rules by territory).

In the US, the copyright situation for sound recordings (including those published before 1927) is a special case. Under Title II of the Music Modernization Act, recordings that were first fixed prior to February 15, 1972 are copyrighted for a period of time under US federal copyright that depends on when the recording was first published. This federal copyright applies regardless of any formalities (copyright notice, registration, and/or renewal.) The specific copyright term lengths are as follows:

 • Recordings that were first published prior to 1923 entered the public domain on January 1, 2022.
 • Recordings that were first published between 1923 and 1946 are copyrighted for a period of 100 years after first publication.
 • Recordings that were first published between 1947 and 1956 are copyrighted for a period of 110 years after first publication.
 • Recordings that were published after 1956 and first fixed prior to February 15, 1972 will enter the public domain on February 15, 2067.

Sound recordings that were first fixed on or after February 15, 1972 are subject to the same US copyright law term lengths and provisions as other works.

In some jurisdictions (like the United States), one can also explicitly donate work one has created oneself to the public domain. In other places (like the European Union) this is technically not possible; instead, one can grant the right to use the picture freely with, for example, the Creative Commons Zero Waiver, which waives all rights granted by copyright, but the waiver might not be legally binding in the full extent of what is normally understood as “public domain” (e.g. regarding authors' moral rights).

The Hirtle chart is a tool for helping to determine if something is in the public domain in the United States. Commons:International copyright quick reference guide helps to determine if a work first published outside the United States can be uploaded.

Interaction of US and non-US copyright law

Every faithful reproduction of Mona Lisa is considered by Commons to be public domain. See "Exception" in text for details.

Commons is an international project, but its servers are located in the U.S., and its content should be maximally reusable. Uploads of non-U.S. works are normally allowed only if the work is either in the public domain or covered by a valid free license in both the U.S. and the country of origin of the work. The "country of origin" of a work is generally the country where the work was first published.

[1]

When uploading material from a country outside the U.S., the copyright laws of that country and the U.S. normally apply. If material that has been saved from a third-party website is uploaded to Commons, the copyright laws of the U.S., the country of residence of the uploader, and the country of location of the web servers of the website apply. Thus, any licence to use the material should apply in all relevant jurisdictions; if the material is in the public domain, it must normally be in the public domain in all these jurisdictions (plus in the country of origin of the work) for it to be allowable on Commons.

For example, if a person in the UK uploads a picture that has been saved off a French website to the Commons server, the uploader must be covered by UK, French and US copyright law. For that person to upload that photograph to Commons, the photograph must be public domain in France, the UK and the US, or there must be an acceptable copyright license for the photograph that covers the UK, US and France.

Exception: Faithful reproductions of two-dimensional works of art, such as paintings, which are in the public domain are an exception to this rule. In July 2008, following a statement clarifying WMF policy, Commons voted to the effect that all such photographs are accepted as public domain regardless of country of origin, and tagged with a warning. For details, see Commons:When to use the PD-Art tag.

Uruguay Round Agreements Act

Main page: Commons:URAA-restored copyrights

The Uruguay Round Agreements Act or URAA is a US law that restored copyrights in the U.S. on foreign works if that work was still copyrighted in the foreign source country on the URAA date. This URAA date was January 1, 1996 for most countries. This means that foreign works became copyrighted in the U.S. even if they had been in the public domain in the U.S. before the URAA date. See also Wikipedia:Non-U.S. copyrights.

Because the constitutionality of this law was challenged in court, Commons initially permitted users to upload images that would have been public domain in the U.S. without the URAA. However, the constitutionality of the URAA was upheld by the U.S. Supreme Court in Golan v. Holder. After discussion, it was determined that the affected files would not be deleted en masse but reviewed individually. There was further discussion about the best method for review of affected files, resulting in the creation of Commons:WikiProject Public Domain.

Files affected by the URAA should be tagged with {{Not-PD-US-URAA}}.

Files nominated for deletion due to the URAA should be evaluated carefully, as should be their copyright status under US and local laws. A mere allegation that the URAA applies to a file cannot be the sole reason for deletion. If the end result of copyright evaluation is that there is significant doubt about the freedom of a file under US or local law, the file must be deleted in line with the precautionary principle.

PD 1.0 and Flickr

System-search.svgSee also: Commons:Flickr files.

CC Public Domain Icon

The Creative Commons Public Domain 1.0 mark (PDM) is often applied to images on photography websites such as Flickr.com, and is not a license. Despite this, the community found that when a user applies PDM to their own work, they are releasing their work to be in the public domain, and these works are believed to be freely licensed. For further information, see Accept files published by the copyright holder with a Public Domain Mark.

Fair use is not allowed on Commons

Wikimedia Commons does not accept content under the condition of fair use. See Commons:Fair use.

Derivative works

This montage is an example of a derivative work. It combines various preexisting images that are in the public domain or available under the Creative Commons BY-SA 3.0 license.

You want a picture of Mickey Mouse, but of course you can't just scan it in. Why not take a picture of a little action figure and then upload it? Don't. The reason why you can't upload photographs of such figures is that they are considered as derivative works. Such works can't be published without permission of the original creator.

The US Copyright Act of 1976, Section 101, says: "A derivative work is a work based upon one or more preexisting works, such as a translation, musical arrangement, dramatization, fictionalization, motion picture version, sound recording, art reproduction, abridgment, condensation, or any other form in which a work may be recast, transformed, or adapted. A work consisting of editorial revisions, annotations, elaborations, or other modifications which, as a whole, represent an original work of authorship, is a “derivative work”." A photograph of a copyrighted item is considered a derivative work in US jurisdiction. US Copyright Act of 1976, Section 106: "(...) The owner of copyright under this title has the exclusive rights to do and to authorize any of the following: (...) (2) to prepare derivative works based upon the copyrighted work;"

Therefore, "unauthorized" derivative works, like photographs of copyrighted action figures, toys, etc., must be deleted. For more information, see Commons:Derivative works.

Exception: So-called useful articles - objects with an intrinsic utilitarian function, even if commercial designs, are not subject to copyright protection in the US. Consequently, images thereof are not derivative works under US law. For details and applicability of this exception, see the Supreme Court’s decision in Mazer v. Stein, and {{Useful-object-US}}.

Simple design

Logo of Microsoft – {{PD-textlogo}}

Regarding trademarks (see also Commons:Copyright rules by subject matter: Trademarks): Most commercial items and products are protected by intellectual property laws in one way or another, but copyright is only one such protection. It is important to make the distinction between copyright, trademarks, and patents. Wikimedia Commons generally only enforces copyright restrictions, for these reasons:

 1. Almost anything can be trademarked, and it wouldn't make sense to forbid everything.
 2. Trademarks and industrial designs restrictions are pertinent to industrial reproduction, but photographs of such items can otherwise be freely reproduced.

→ For these reasons Commons accepts any trademark whose copyright has expired. Moreover, Commons accepts images of text in a general typeface and of simple geometric shapes, even if it happens to be a recent trademarked logo, on the grounds that such an image is not sufficiently creative to attract copyright protection.

[2]

Such images should be tagged with {{PD-ineligible}} or one of the list of more specific tags for this kind of works (e.g. {{PD-textlogo}} for simple logos).

Raster renderings (i.e. PNG images) of uncopyrighted simple designs can themselves be regarded as being uncopyrighted. For vector images (i.e. SVG files) of uncopyrighted simple designs, the question as to whether the vector representation has its own copyright is less clear; see the English Wikipedia copyright information about fonts and the {{PD-textlogo}} talk page for more information.

It is often very difficult to determine whether a design is protected by copyright or not, and images of these sorts are frequently nominated for deletion, with various results. See Commons:Threshold of originality and/or “Threshold of originality” (in Wikipedia) for some guidance.

Fonts

"COM:FONT" redirects here. For the fonts available for SVG rendering, see meta:SVG fonts.

The raster rendering of a font (or typeface) is not subject to copyright in the U.S., and therefore is in the public domain. It may be copyrighted in other countries (see intellectual property of typefaces on Wikipedia). You should use {{PD-font}} in this case.

Tekijänoikeussäännöt

Some guidance on applicable copyright rules can be found at

Katso myös

See also

Huomiot

 1. In cases where a work is simultaneously published in multiple countries, the "country of origin" is the country which grants the shortest term of copyright protection, per the Berne Convention.
 2. See Ets-Hokin v. Skyy Spirits Inc where it was decided that the SKYY vodka bottle and logo were not copyrightable.

Aiheesta muualla